Kristallipallo

Nyt kun olen uuden työn myötä ottanut hieman etäisyyttä intohimooni organisaatioiden viestintään, on hyvä hetki luodata viestinnän uutta vuotta 2016. Kristallipallossa näkyy, kas, kolme pointtia.

  1. Yritykset haluavat entistä enemmän tulosta myös viestinnältään.
  2. Yritykset lopettavat tekemästä viestinnässään, mitä heidän halutaan tekevän ja keskittyvät siihen, mitä niiden kannattaa tehdä.
  3. Yritysviestinnän vallankumousta julistavien on pakko lunastaa puheensa.

Viime vuodet ovat olleet yritysviestinnässä suurten lupausten aikaa. Digiseminaarit ovat vetäneet väkeä. Guruja on kuunneltu. Viestinnälle on luvattu yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Näyttö tuloksista on vain jäänyt valitettavan vähälle.

On perin harmillista, että esimerkiksi sosiaalisen hyötyväitteille löytyy empiiristä evidenssiä vain harvoin. Hyöty otetaan siis annettuna ja liian usein kyseenalaistamcrystal-ball-32381_960_720atta. Tyypillisesti todisteeksi esitetään sosiaalisesta mediasta näyte, joka tukee omaa argumenttia. Usein myös käytetään itseä esimerkkinä. Näytteet tai omakohtaiset kokemukset ovat kuitenkin tarkoitukseensa valittuja, eikä niitä pidä sekoittaa todisteisiin.

Sosiaalisen mediankin on todistettava, kuinka ”siellä on pakko olla tai kuolla”. Todellisia kovan luokan todisteita tämänkaltaisille lentolauseille on kuitenkin ihmeen vaikeata löytää. Nyt on kuitenkin todisteiden vuoro, fiksu yritys kun ei enää usko ennen kuin näkee (tulokset). Tyhjien puheiden sijaan yrityksen keskittyvätkin kuuntelemaan niitä, joilla on sanojensa painikkeeksi painavaa näyttöä. Tällöin yritykset saavat tietää, mitä niiden kannattaa tehdä.

On valitettavaa, kuinka vähän Suomessa laitetaan paukkuja asianmukaisiin viestintätutkimuksiin. Esimerkiksi yritykset eivät investoi niihin juuri lainkaan. Siitä huolimatta, että kovaa huutavien aikakaudella hyvät tutkimukset ja siten perustelu tieto ovat eritoten arvokkaita. Ilman todistevetoista neuvonantoa liian monelle puhujallekin jää yrityksille vain viihdearvo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: